Deport Nedir Nasıl Kaldırılır?

 

 

Deport Nedir Nasıl Kaldırılır?

Ülkemizde, yabancı uyruklu kişilerin ikametgâh sürelerinin dolması halinde ülkelerine geri dönüş sağlamaları ya da ilgili makamlara başvurarak bu süreyi uzatmaları gerekmektedir. Bunlardan biri sağlanmadığı takdirde kişiler, ülke içerisinde kaçak durumundadır ve yakalandıkları takdirde haklarında deport kararı verilir. Peki, deport nedir nasıl kaldırılır?

Deport Nedir?

Deport kısaca; sınır dışı edilmek yani giriş izni yasağı almak anlamına gelir. Herhangi bir ülkede ikamet süresi dolmuş kişilerin bu süreyi uzatmaması ya da ülkelerine dönmemeleri durumunda kaçak durumuna düşmeleri sonucunda karşılaşabilecekleri bir durumdur. Bu durum gerçekleştiğinde bulundukları ülkeden sınır dışı edilirler. Ve bir daha o ülkeye giremezler çünkü haklarında giriş yasağı oluşur.

Deport Nasıl Kaldırılır?

Deport yasağı çok kapsamlı bir durumdur. Sınır dışı edilme sebebine göre ömür boyu ya da kısa süreli olmak üzere bir yasak konulabilir. Genelde 5 yıllık bir yasak kararı uygulanır. Ancak bu sürede, bazı şartlar sağlanıyorsa ve bazı gerekçeler nedeniyle kaldırılabilir. Bunun için ilk olarak yapılması gereken sınır dışı edilen kişinin kendi ülkesindeki Türk Konsolosluğu’ na Türkiye’ de çalışmak için başvuruda bulunmasıdır. Bu başvuru ilgili makamlarca değerlendirilip kişinin kaçak olarak kaldığı sürecin kısalığı da göz önünde bulundurulduğunda kişinin bir suça karışmamış olması da eklendiğinde bu yasak kalkabilir ve çalışma izni verilebilir. Ancak cezanın kalkması için bu kişinin belirtilen ceza tutarındaki para miktarını ödemesi gerekmktedir.

https://www.gocmenburosu.com/gocmenlik-basvurusu/

Yorumlar